Monthly Archives: April 2013

IJsland sluit vrijhandelspact met China

IJsland heeft onlangs een vrijhandelsakkoord gesloten met China. Het is hiermee het eerste Europese land wat een dergelijke overeenkomst aangaat. Ossur Skarphedinsson, de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft hiervoor samen met de Chinese minister van Handel, Gao Hucheng, zijn handtekening gezet.

De onderhandelingen om tot het vrijhandelspact te komen hebben zes jaar geduurd. Voor IJsland is het pact een nieuwe mogelijkheid om te herstellen van de diepe economische crisis waarin het land terecht is gekomen nar het instorten van de bankensector in 2008. Met name de IJslandse kennis op het gebied van de opwekking van energie met behulp van aardwarmte is voor de overheid en industriële sector van China erg interessant.

Tentoonstelling over Dynjandi waterval in Gorredijk

Op zaterdag 13 april heeft Kie Ellens, gastcurator van het Fries Museum, de tentoonstelling ‘Ruizende Ro(c)k’ geopend in galerie Steven Stert in Gorredijk. De tentoonstelling spitst zich toe op de Dynjandi, één van de grootste watervallen in IJsland. De waterval dankt zijn naam aan de IJslandse uitspraak van het geluid wat het vallende water maakt.

André de Jong en Zoltin Peeter maakten in de afgelopen twee decennia afzonderlijke werkreizen naar IJsland en herkennen in Dynjandi een iconische kwaliteit, die terugkomt in hun werk. Documentair fotograaf Dolph Kessler maakte in 2012 een uitgebreide reportage over de waterval.

De tentoonstelling bestaat uit foto’s, etsen, werken op papier, video en het opgenomen geluid van de Dynjandi. Daarnaast hebben de meewerkende kunstenaars een gezamenlijk werk gemaakt. De tentoonstelling is op 13, 14, 20, 21, 27 en 28 april van 12.30 tot 17.30 uur te bezoeken