In IJsland is code rood afgegeven voor al het luchtverkeer in verband met een dreigende uitbarsting van vulkaan Bardarbunga. Op de schaal van vijf waarop dergelijke incidenten worden ingeschaald is code rood de meest ernstige.

Map Bardarbunga

Bardarbunga onder Vatnajokull

In de afgelopen week hebben zich duizenden kleine maar intense aardbevingen voorgedaan in IJsland. Zaterdag nam de seismische activiteit nog verder toe en het meteorologische instituut van IJsland sprak over een kleine subglaciale uitbarsting (onder het landoppervlak). Naar aanleiding van de vele aardbevingen is eerder deze week al besloten tot een algehele ontruiming van de hooglanden ten noorden van de Vatnajokull, IJslands grootste gletsjer in het Zuid-Oosten van het land. Alhoewel onbewoond, is het gebied een geliefde plek voor wandelaars. De vulkaan Bardarbunga ligt onder het oppervlak van de gletsjer.

Zaterdag wilde wetenschappers over het gebied Vatnajokull vliegen voor nader onderzoek naar veradneringen in het oppervlak, maar wegens de sterke rookontwikkeling is dit vooralsnog niet doorgegaan.

Na Eyjafjallajökull nu Bardarbunga

De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull zorgde in 2010 voor ernstige verstoring van het vliegverkeer naar en over IJsland. Ruim honderdduizend vluchten werden omgeleid of zelfs geannuleerd door de enorme aswolk die bij de uitbarsting was ontstaan. Naar aanleiding van de grote impact van deze uitbarsting zijn naderhand reglementen voor het vliegverkeer aangepast zodat een nieuwe uitbarsting tot minder verstoringen moet leiden.