IJsland is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland. Het land ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de poolcirkel. Geologisch is IJsland zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Het eiland bleef echter lange tijd onbewoond. In 874 kwam de eerste permanente bewoner, een ontdekkingsreiziger van Noorse afkomst. Daarvoor hebben Ierse monniken IJsland al bezocht en er is zelfs sprake van dat de Romeinen voet aan wal hebben gezet. Het merendeels van de huidige IJslanders stamt af van Ierse en Noorse kolonisten.

In de winter is het in IJsland één uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is het twee uur vroeger. De munteenheid is de IJslandse kroon, afgekort ISK. Naast de visserij en visindustrie is toerisme tegenwoordig een belangrijke bron van inkomsten. Uit misdaadstatistieken blijkt dat IJsland één van de veiligste landen ter wereld is. Het land heeft geen eigen krijgsmacht maar is wel lid van de NAVO.

Bevolking van IJsland

In IJsland wonen zo’n 319.000 mensen (2011). Hiervan woont ruim de helft in de hoofdstad Reykjavik en zijn voorsteden.  De rest van de bevolking woont verspreid over het land in boerderijen en dorpjes. In het binnenland woont zo goed als niemand. Dit gebied bestaat vooral uit lava, bergen, rivieren, grind- en steenwoestijnen en gletsjers.

De IJslanders spreken oud Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd. Tegenwoordig spreken en verstaan de meest IJslanders daarnaast ook Engels. Vooral in Reykjavik is dat vanwege het toerisme ook wel nodig. De IJslander kan van het ene moment koppig en zwijgzaam zijn, terwijl je ze net daarvoor los en ongeremd hebt mogen meemaken. Grillig net als het weer, maar misschien daarom ook wel heel bijzonder.  Ze zijn erg trots op hun culturele erfgoed en hebben een uiterst sterke nationale identiteit. De IJslanders zijn een zachtmoedig volk, ondanks dat ook zij geconfronteerd worden met moderne sociale problemen zoals drugsgebruik, pornografie en armoede. Over het algemeen is de IJslander erg tolerant en ruimdenkend.

Klimaat

Over het klimaat valt veel te zeggen. Zo sta je in de zon, een paar momenten later zit je in een sneeuwstorm. Echter is het een land voor alle seizoenen. In het voorjaar klimt de zon steeds hoger en wordt de aarde opgewarmd. De trekvogels komen terug en het gras kleurt helder groen.  De Papegaaiduiker is één van de vele vogels die in grote aantallen aanwezig is en je kunt ze dan in hun felle kleuren van zeer dichtbij observeren.

In de zomer kun je het treffen met een mooie, strak blauwe hemel. In het noorden gaat de zon nauwelijks onder. Er komt geen eind aan de zomerdagen. De zomer is ook uitstekend geschikt om te duiken, skiën op de vele gletsjers die IJsland rijk is, of om een sneeuwscootertocht op één van de grote gletsjers te maken. Ook vissen, fietsen en kajak varen behoort tot de mogelijkheden. En natuurlijk een boottocht maken om de walvissen te observeren die IJsland volop aanwezig zijn in de oceaan.

In de herfst kun je genieten van de vele schitterend gekleurde landschappen en fotografen kunnen hun hart ophalen.

De winter is voor IJsland het moment om het Noorderlicht te aanschouwen. In de nacht kan de zwarte hemel opeens verstoord worden door flikkerende en dansende flarden van groen, wit of rood licht. Als het koud en helder is zie je het Noorderlicht, een fenomeen waar veel bezoekers ook graag voor naar IJsland komen. Sneeuwstormen en winden komen in de winter zeer vaak voor. Dit houdt echter niet lang aan en na een poosje is alles weer stil en rustig en kun je weer genieten van fris en helder weer. Hoe het weer ook is, op één ding kun je altijd rekenen: wind! Deze is in alle gradaties aanwezig, van rustig tot zeer hand. Zorg dus altijd voor een winddicht jack, in alle jaargetijden van IJsland is deze onmisbaar.

Flora en fauna

Er zijn geen echte bossen in IJsland. Het land bestaat voor het grootste deel uit zand- en grindwoestijen, lavavelden, kale rotsen en gletsjers. Een woest en droog uitziend landschap. Mossen en korstmossen komen veel voor in IJsland.  Ze groeien op lavavelden en vochtige plaatsen. Daaraan kun je ook zien dat de lucht in IJsland zeer zuiver is. Er valt vaak regen in IJsland, maar omdat het water vanwege de poreuze grond snel wegzakt krijgen de planten vaak geen kans om te groeien waardoor alles er toch droog en dor uitziet. Er waren tijdens de kolonisatie wel bossen, deze zijn echter door de vulkaanuitbarstingen en gletsjers verwoest. Er komen ook nog wat hogere planten voor zoals o.a. wilgenroosjes, wollegras, de hoornbloem en de zeesilene. Het groeiseizoen is echter vrij kort, waardoor er maar weinig eenjarige planten te vinden.

Er zijn heel veel vogels te vinden op IJsland, een echte ‘must’ dus voor de vogelliefhebber. De papegaaiduiker, de wilde zwaan, de grauwe gans, de IJslandse brilduiker en steltlopers komen in groten getale voor. Verder zijn er nog poolvossen, nertsen, ratten en muizen. Deze laatsten vooral in de omgeving waar ook mensen wonen.  Rendieren kun je ook in grote kuddes aantreffen. Deze zijn in de 18e eeuw vanuit Noorwegen ingevoerd en dienen vooral voor de vleesconsumptie. Walvissen en Dolfijnen zijn er vooral in de zomer. Maar ook de orka’s en de wipneusdolfijn kun je spotten.  Zeehonden zijn er vooral aan de zuid- en westkust. De gewone zeehond en grijze zeehond kun je aantreffen op zandbanken, zandstranden en bij riviermondingen. Insecten zijn er ook, vooral bij de moerassen en Mývatn, wat “muggenmeer” betekend, kun je er last van hebben.

Feestdagen

Januari 1 = Nieuwjaarsdag
Maart/April = Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paasmaandag, Begin van de zomer: 3e of 4e donderdag in April.
Mei 1 = Dag van de Arbeid, Hemelvaart: 6e donderdag na Pasen, Pinksteren: achtste maandag na Pasen.
Juni 17 = Onafhankelijkheidsdag.
Augustus = Verslunnarmannahelgi : koopliedenweekend, eerste weekend van deze maand.
December 25= Eerste Kerstdag, 26 = Tweede Kerstdag. De middagen voor kerstavond en Oudjaar zijn de mensen ook vrij.