Autorijden en huurauto IJsland

Het wegennet van IJsland is van beperkte omvang en alleen in en rond de hoofdstad Reykjavik kan het wel eens druk zijn. Route 1 (ook wel Ringroad genoemd) is de nationale rondweg van IJsland en deze verbind alle belangrijke plaatsen en delen van het land met elkaar. De totale lengte van Route 1 is 1.339 kilometer en vormt voor veel reizigers het pad voor een rondreis per huur- of eigen auto door IJsland. De meeste bergwegen en wegen in het binnenland zijn zogenaamde gravel roads. Het oppervlak bestaat uit los grind, vooral aan de zijkant van de rijbaan. Bij het passeren van tegenliggers is het belangrijk dit voorzichtig te doen. Minder vaart en blijf rechts rijden. Door het losse wegoppervlak heeft de auto minder grip en daardoor is de kans op slippen groter dan op een asfaltweg.

De bus doet er drie dagen over om een rondje over de rondweg te maken. Met een huurauto kan het niet heel veel sneller; de maximumsnelheid is beperkt en langs de weg liggen heel veel mooie plekjes om even te stoppen. Wil je alles zien, trek er dan zeker een week voor uit om het rondje te rijden.

Bergwegen

Tijdens de winter en het voorjaar zijn de wegen door het binnenland van IJsland afgesloten. Gemiddeld gaan ze eind juni of begin juli weer open. Voor die tijd zijn ze totaal onberijdbaar vanwege sneeuw, ijs en modder. Eenmaal opengesteld zijn deze wegen alleen met een vierwielaangedreven auto berijdbaar. Voor een aantal bergwegen en wegen in de hooglanden geldt het advies met minimaal twee auto’s tegelijkertijd te reizen voor het geval er eentje vast komt te zitten. Wie de hooglanden in wil doet er goed aan van te voren zoveel mogelijk informatie over de conditie van de weg in te winnen. De site Iceland Road Conditions is hiervoor een goede informatiebron.

Kwaliteit van de wegen

Rondweg IJsland

Rondweg IJsland

De kwaliteit van de rondweg is niet overal even goed; met name in het noordoosten zijn enkele stukken niet geasfalteerd, wat een voorzichtigere rijstijl van de bestuurder vereist. Ook op de berg- en binnenwegen is een rustige rijstijl vereist. De wegen zijn vaak smal en kronkelig. Veel bruggen zijn smaller dan de rijweg, zodat er maar één auto overheen kan.

Verkeersregels

Speciale waarschuwingsborden geven aan dat er mogelijk gevaar dreigt. Scherpe bochten worden met borden aangegeven en alhoewel er geen verplichte maximum snelheid vermeld staat, wordt verwacht dat de snelheid wordt aangepast. Het is wettelijk verplicht om altijd met licht aan te rijden, dag en nacht. Off-road rijden is bij wet verboden; blijf dus altijd op de weg of gemarkeerde paden. Het gebruik van veiligheidsgordels is voor alle passagiers (voor- en achterin) verplicht. Rijden onder invloed is ten strengste verboden.

Benzinestations

In en rond Reykjavik zijn voldoende benzinestations waar ook vaak snacks en broodjes gekocht kunnen worden. De meeste zijn dagelijks tot 23:30 geopend. Buiten de stad verschillen de openingstijden en door de lage autodichtheid van het land is het aantal benzinestations beperkt. De vuistregel is om bij een half volle tank bij de eerstvolgende gelegenheid vol te tanken. Bij de meeste benzinestations kan met credit card in een automaat betaald worden.

Vierwielaandrijving?

De rondweg en belangrijkste binnen- en verbindingswegen zijn in het lente- en zomerseizoen  zonder vierwielaangedreven auto goed berijdbaar. Van oktober tot en met mei is een auto met vierwielaandrijving aan te raden. Zelfs in het voorjaar kan het opeens gaan sneeuwen en het is niet ongebruikelijk dat dit enkele dagen duurt. Om niet teveel vertraging op te lopen is een 4WD dan onmisbaar.

Rijden in de sneeuw

Rijden tijdens een beginnende sneeuwstorm

Rijden tijdens een beginnende sneeuwstorm

Huurauto’s zijn in het winterseizoen uitgerust met winterbanden. Controleer bij autohuur in het voorjaar of de auto zomer- of winterbanden heeft. Door de extreme weercondities kan het gebeuren dat het weer opeens omslaat. Rijden in een sneeuwstorm, die gepaard kan gaan met stuifsneeuw en harde wind, vergt extra oplettendheid van de bestuurder. Gebruik van sneeuwkettingen is aan te raden. Veel wegen, inclusief delen van de rondweg, kunnen worden afgesloten door extreme weersomstandigheden. De IJslandse overheid houdt een website bij waarom precies te zien is welke wegen berijdbaar zijn en wat de mogelijke gevaren zijn. Een onmisbare bookmark voor wie tijdens een rondreis strandt. De website is zeer actueel en daardoor betrouwbaar bij het uitstippelen van een (alternatieve) route.

Rivieren oversteken?

Alleen op de wegen in het binnenland kan het gebeuren dan rivieren niet overbrugt zijn. Het doorsteken van een rivier met een 4WD vergt voorbereiding en ervaring. Rijd in ieder geval nooit zomaar een rivier in, maar verken deze eerst. Probeer lopend over te steken (draag zachte schoenen). Als het te voet niet lukt omdat het water te diep is, gaat het met de auto ook niet lukken. Wacht dan op een volgend voertuig en kijk hoe deze de oversteek maakt (route, richting en snelheid). Vraag ook gerust om hulp. Of een rivier overgestoken kan worden hangt onder meer af van de auto (hoe hoog zit de luchtinlaat?), de stroming en het moment van de dag. De waterstand van een gletsjerrivier kan in korte tijd flink toe- of afnemen. Bij het doorkruisen van een rivier  altijd de vierwielaandrijving in, rijd in een zo laag mogelijke versnelling, doe de lichten uit en de ramen open (als deze elektrisch bedienbaar zijn). Rijd langzaam, maar stop niet en maak tijdens de oversteek geen gebruik van de koppeling.

Weg nummer 550 (Kaldidalurweg) en F35 (Kjölurroute) zijn binnenlandroutes zonder rivierdoorsteken.

Eigen auto of motor of huurauto IJsland

Het is mogelijk om met de eigen auto of motor op de boot naar IJsland te gaan. Als je niet de binnenlanden in wilt is het zelfs met een gewone middenklasser prima te doen. Een terreinauto is alleen op de onverharde wegen nodig. Houd er wel rekening mee dat de wegen in IJsland niet allemaal geasfalteerd zijn. Ben je zuinig op je auto en wil je niet het risico lopen de lak te beschadigen door steenslag, laat dan de auto thuis en neem een huurauto.

Huur je huurauto bij één van de grote bekende verhuurbedrijven. Hiermee weet je zeker dat de auto in orde is, regelmatig gecontroleerd wordt en je een verzekering afneemt die ook echt eventuele schade en ongemakken dekt. Lees wel altijd goed de voorwaarden door en ben je bewust van het eigen risico wat meestal van toepassing is op de verzekering die je bij je huurauto afneemt. Via de site Autohuren.nu kun je met één zoekopdracht verschillende aanbieders van huurauto’s doorzoeken. Zo kies je eenvoudig de juiste auto voor de laagste prijs. In de meeste gevallen ben je goedkoper uit dan wanneer je rechtstreeks boekt bij een autoverhuurbedrijf.

Verzekering

Een Groene Kaart of een ander bewijs van aansprakelijkheids- verzekering is verplicht voor mensen die in hun eigen auto’s op IJsland rijden, behalve voor bezoekers van de volgende landen: België, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Faroer Eilanden, Finland,Frankrijk,Gibraltar,Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kanaaleilanden,Liechtenstein,Luxemburg, Man eiland, Monaco, Nederland, Noord-Ierland,Noorwegen,Oostenrijk,Portugal, San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechische Republiek,het Vaticaan,Zweden en Zwitserland.

Voorbereiding

Zorg dat je huurauto is uitgerust met een GPS-systeem en neem voor de zekerheid ook een goede landkaart en een kompas mee. Landkaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke toeristenbureaus, benzinestations en boekwinkels of vooral on-line te bestellen.