Blue Lagoon Reykjavik is een geothermisch bad en één van de meest bezochte attracties in IJsland. De spa ligt in een lavaveld in Grindavík op de Reykjanes Peninsula, in het zuidwesten van IJsland. De Blue Lagoon Reykjavik is eenvoudig te bereiken met auto en openbaar vervoer. Vanaf hoofdstad Reykjavik is het ongeveer 30 minuten rijden, vanaf vliegveld Keflavík een kleine 20 minuten.

Het warm water in de Blue Lagoon Reykjavik is rink san mineralen (silicium en sulfaat) en er wordt dan ook een helende werking aan toegeschreven. De watertemperatuur schommel tussen de 37 en 39 graden celcius. Behalve het luxe resort, omvat het complex ook een onderzoekersfaciliteit waar onderzoek wordt gedaan naar huidziekten en de invloed van het mineraalrijke water hierop.

Geothermische centrale

De Blue Lagoon Reykjavik is een door mensen gemaakte lagune die gevuld wordt met warm water uit de nabij gelegen geothermische energiecentrale Svartsengi. Iedere twee dagen wordt het water ververst. Het hete water uit de aardkorst onder IJsland wordt in eerste instantie gebruikt voor de opwekking van energie. Als het de stroomturbines voorbij is gaat het door een warmtewisselaar, waarmee de bevolking van IJsland van warm water wordt voorzien. Hierna stroomt het water de Blue Lagoon in voor recreatief en medicinaal gebruik.

Bezoek aan de Blue Lagoon Reykjavik

Er zijn vier verschillende toegangspakketten verkrijgbaar voor de Blue Lagoon Reykjavik, in prijs variërend van 33 euro in de winter voor een standaard ticket tot ruim 400 euro voor het meest luxe pakket in de zomer. De verschillen zitten in het al dan niet toegang hebben tot de exclusive lounge en de beschikbare accessoires (slippers, handdoeken). Daarnaast zijn drankjes en hapjes inbegrepen in de duurdere pakketten. Voor meer informatie en actuele prijzen, zie de website van Blue Lagoon Iceland.

IJsland kent een hoge mate van toezicht op hygiëne. Van gasten van de Blue Lagoon wordt verwacht dat ze voor en na een bezoek aan het bad een douche nemen.