De IJslandse keuken heeft voor de argeloze bezoeker een aantal verrassingen in petto. Een aantal traditionele gerechten zijn ontstaan uit voedselschaarste, maar hebben wel een plek gekregen in de IJslandse keukencultuur. Uit nood geboren zijn IJslanders in vroeger tijden creatief omgegaan met schijnbaar oneetbare zaken als bedorven vis.

Berucht op dat gebied is de zg rotte haai (kæstur hákarl), gemaakt van de huid van de Groenlandse haai. Deze dieren kunnen enkele honderden jaren oud worden en overleven de koude temperatuur van de diepe oceaan waar ze leven door de hoge concentraties neurotixen en ureum in hun huid. Nadat de haai is gevangen wordt deze enkele maanden begraven om de giftige stoffen te neutraliseren. Daarna wordt het vlees een half jaar te drogen gehangen, waarna het geschikt is voor consumptie.

Het gerecht staat nog steeds bij delicatessenrestaurants op het menu. De haaien die gegeten worden zijn niet speciaal voor consumptie gevangen, maar zijn ‘restvangst’ van de reguliere visvangst. Hákarl is door de exclusiviteit een prijzige delicatesse die je moet leren eten. Dat de basis verotte vis is wordt niet verhuld door de geur die ervan af komt. Fijnproevers kunnen de smaak wel waarderen, al wordt het gerecht altijd in kleine porties opgediend en veelal voorzien van een glaasje brennivín om het weg te spoelen.

þorramatur is een verzamelnaam voor een maaltijd van veelal gerookt of gedroogd vlees of vis. IJslanders gebruiken deze technieken om voedsel langer houdbaar te maken. Vooral in de winkel en tijdens de midwinterfeesten is þorramatur erg populair. Een maaltijd kan bestaan uit gedroogde kabeljouw, leverworst, ingelegde zalm, schapenogen, schaapsbloedpudding of een mengsel van orgaanvlees en slachtafval.

Menukaart IJsland

Menukaart IJsland

Alles wat maar eetbaar is kan worden klaargemaakt, inclusief walvissen, sneewwhoenen en papegaaiduikers (puffins). Schapen- en paardenvlees wordt veel gegeten, en kippenvlees is aan een opmars bezig. Bekend in IJsland is de Pylsur, een hotdog gemaakt van schapenvlees.

IJslanders zijn stevige drinkers. Sinds de opheffing van het verbod op bier in 1989 is het de populairste alcoholhoudende drank op het eiland. Maar ook van Vodka (van de merken Opal en Reyka) zijn de IJslanders niet vies. Omdat alcohol in cafés erg duur is, drinkt men zich thuis stevig in voor het uitgaan.

Restaurant tips

De traditionele IJslandse keuken is te ontdekken bij Grillmarkadurinn in Reykjavik. Alle ingrediënten komen bij lokale boerderijen vandaan. Eten in stijl doe je bij Fridrik V op Laugavegur 60 in Reykjavik. In het Stofan Café en C Is For Cookie kun je terecht voor heerlijke koffie, chocolademelk en zelfgebakken taarten. In het uitgaansgebied van Reykjavik tref je ook erg goede Italiaanse en Europese restaurants aan. Fastfoodketen MacDonalds is eind 2009 uit het straatbeeld van IJsland verdwenen in verband met de te hoge prijzen voor de ingrediënten.

In Akureyki kun je in Rub 23 terecht voor een mix van IJslandse ingrediënten, westerse kookkunst en Aziatische invloeden. Voor culinaire hoogstandjes is Strikid een aanrader en voor lunch. Ook de koffie in Café Paris een aanrader.

Het themarestaurant in Viking Village in Hafnarfjordur biedt een op toeristen afgestemde IJslandse menukaart met traditionele gerechten en vikingdrankjes als mead. Hoogtepunt van de avond is de kroning van één van de gasten tot ereviking. Bij Humarhofnin in Höfn is het genieten van lokale visgerechten en een mooie omgeving.