IJsland blinkt uit als het gaat om natuurwonderen. Het land en de natuur is zich al eeuwen aan het vormen en doet dat nog steeds. Het resultaat: spectaculaire landschappen, vulkanen, watervallen, gletsjers, fjorden, rivieren, geisers, borrelende modderpoelen en geothermische baden. Te midden van al dit moois valt een hoop te beleven. Of je het land nu per auto, fiets, motor, te voet of te paard doorreist.

Watervallen

Watervallen zijn er in alle soorten en maten in IJsland. Van kleine stroompjes langs een berghelling tot enorme en zeer indrukwekkende exemplaren waarbij de kracht van de natuur zich laat gelden. De bekendste watervallen bevinden zich langs of in de buurt van de rondweg en zijn makkelijk te bereiken.We hebben er een aantal op een rijtje gezet, maar dit is zeker geen uitputtend overzicht:

De Dettifoss in het noorden van IJsland (in een kloof die Jökulsargljufur heet) is een enorm natuurspektakel. Veel minder bekend dan de Golfoss die deel uitmaakt van de Golden Circle, maar zeker zo indrukwekkend. Je kunt tot op de rand van de waterval komen en je daar vervolgens heel nietig voelen zo vlak naast al het watergeweld.

Seljalandsfoss

Trap bij de Seljalandsfoss

Het bijzondere van de Seljalandsfoss is dat er een pad langs omhoog loopt waarmee je achter de waterval kunt komen. Vanaf de weg lijkt de waterval niet zo groot, maar dichtbij -of er achter- is het een heel indrukwekkend gezicht. In de winter en het voorjaar kan het stuifwater bevriezen, wat het onmogelijk kan maken de trap naar boven te betreden. Maar het levert wel mooie plaatjes op.

Vanaf de Seljalandsfoss kun je wandelen tot aan de Glufrafoss, een tussen de rotsen verborgen waterval. Je moet dan wel een eindje door het ijskoude water, dus neem regenlaarzen mee.

In de buurt van Akureyri ligt de Godafoss, wat ‘waterval van de Goden’ betekent. Het is misschien wel de meest indrukwekkende waterval van IJsland en zeker een bezoekje waard als je in het noorden bent.

De Godafoss ligt in het noorden van IJsland, in de buurt van Akureyri. De Godafoss betekent letterlijk vertaald “waterval van de Goden” en is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. De waterval is 12 meter hoog en 30 meter breed en valt in twee delen naar beneden.