Voor geocachers heeft IJsland de nodige uitdagingen in petto. Uiteraard zijn er de gebruikelijke stadscaches, maar wat opvalt in de bschrijvingen is dat bij de meeste geocaches de woorden ‘under a rock’ deel uitmaken van de beschrijving of de hint. Niet zo gek, als je weet dat IJsland voornamelijk uit vulkanisch gesteente bestaat en daar ligt heel veel van los op afgelegen plaatsen. Ideale verstopplekken dus.

Geocachen is geen gemeengoed in IJsland; veel caches zijn gelegd door toeristen en het ontbreekt dan ook vaak aan onderhoud. De strenge winters en extreme weerscondities laten ook hun sporen na op de caches. Als je van plan bent de gaan geocachen op IJsland (wat zeker is aan te raden), houd dan deze tips in gedachte:

  • Draag goede, stevige schoenen. De grond of óf drassig, óf glad, óf droog en stoffig.
  • Wees voorzichtig bij het beklimmen van berghellingen en steenhopen en in de buurt van het (vaak ijskoude) water.
  • Ga ervan uit dat caches, vooral als je in het voorjaar gaat zoeken, zomaar verdwenen of kapot kunnen zijn doordat ze maandenlang onder een dikke laag ijs gelegen hebben. Mocht je een beschadigde cache aantreffen, kijk of je deze kunt vervangen of repareren. Meld het in ieder geval op geocaching.com.
  • Neem een paar blanco logboekjes en logrolletjes mee naar IJsland. Doordat veel caches door buitenlanders zijn geplaatst, zijn ze vaak slecht onderhouden. Als je een vol logboekje aantreft en deze kunt vervangen door een nieuwe is dat wel zo fijn voor de cachers die na je komen.
  • Zorg dat je een pen bij je hebt; als er al pennen zijn achtergelaten in caches doen ze het meestal niet meer.
  • Door de vele geologische verschijnselen zijn er een aantal zeer interessante earthcaches te loggen op IJsland. Over het algemeen zijn de vragen niet moeilijk en het plaatsen van een foto bij je log is optioneel.