Laatste berichten

Code rood wegens uitbarsting vulkaan Bardarbunga

In IJsland is code rood afgegeven voor al het luchtverkeer in verband met een dreigende uitbarsting van vulkaan Bardarbunga. Op de schaal van vijf waarop dergelijke incidenten worden ingeschaald is code rood de meest ernstige.

Map Bardarbunga

Bardarbunga onder Vatnajokull

In de afgelopen week hebben zich duizenden kleine maar intense aardbevingen voorgedaan in IJsland. Zaterdag nam de seismische activiteit nog verder toe en het meteorologische instituut van IJsland sprak over een kleine subglaciale uitbarsting (onder het landoppervlak). Naar aanleiding van de vele aardbevingen is eerder deze week al besloten tot een algehele ontruiming van de hooglanden ten noorden van de Vatnajokull, IJslands grootste gletsjer in het Zuid-Oosten van het land. Alhoewel onbewoond, is het gebied een geliefde plek voor wandelaars. De vulkaan Bardarbunga ligt onder het oppervlak van de gletsjer.

Zaterdag wilde wetenschappers over het gebied Vatnajokull vliegen voor nader onderzoek naar veradneringen in het oppervlak, maar wegens de sterke rookontwikkeling is dit vooralsnog niet doorgegaan.

Na Eyjafjallajökull nu Bardarbunga

De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull zorgde in 2010 voor ernstige verstoring van het vliegverkeer naar en over IJsland. Ruim honderdduizend vluchten werden omgeleid of zelfs geannuleerd door de enorme aswolk die bij de uitbarsting was ontstaan. Naar aanleiding van de grote impact van deze uitbarsting zijn naderhand reglementen voor het vliegverkeer aangepast zodat een nieuwe uitbarsting tot minder verstoringen moet leiden.

Bezoek een voorstelling van Sirkus Íslands (IJslands circus)

Deze zomer verzorgt het IJslands Circus (Sirkus Íslands) een aantal voorstellingen in verschillende steden op IJsland. De voorstellingen vinden plaats in de nieuwe tent van het gezelschap, waarmee ze een tournee langs vijf plaatsen doen. De tournee start en eindigt in Reykjavic. Het circus speelt drie verschillende shows:

  • Heima er best (Home is where the heart is / Oost west, thuis best): een grote familieshow met veel traditionele IJslandse muziek;
  • S.I.R.K.U.S: een voorstelling speciaal voor kinderen en iedereen die zich jong voelt;
  • Skinnsmi: een strikt op volwassenen gerichte show die niet geschikt is voor jeugdige bezoekers. Deze voorstelling wordt alleen op vrijdag- en zaterdagavonden gespeeld.

Kaartverkoop vindt plaats via de site midi.is en bij de tent zelf voorafgaand aan de voorstellingen.

Speelschema IJslands circus :

Reykjavík – 25 juni – 13 juli – Klambratúni
Ísafjörður – 14 juli – 20 juli – Eyrinni við Ægisgötu
Akureyri – 21 juli – 3 augustus – við Drottningarbraut
Selfoss – 4 augustus – 10 augustus – Sigtúnsgarði
Keflavík – 11 augustus – 17 augustus – Ægisgötu
Reykjavík – 18 augustus – 24 augustus – Klambratúni

Early bird tickets Sonar festival Reykjavik 2014

Sonar Festival Reykjavik 2014

Sonar Festival Reykjavik 2014

Van 13 tot en met 15 februari 2014 vindt het Sonar Festival weer plaats in Reykjavik. De eerste artiesten moeten nog bevestigd worden, maar de line-up van voorgaande edities beloofd veel goeds. Net als bij de editie van februari 2013, zullen er optredens zijn in het Harpa Concert House. Er worden extra podia opgesteld in de ruimten van het muziekgebouw en er zijn optredens in het grote auditorium, Eldborg.

Weet je nu al dat je erbij wilt zijn, maak dan gebruik van de early bird tickets die vanaf heden beschikbaar zijn. De tickets zijn in beperkte oplage voor ISK 12.900 (ongeveer € 83,=) verkrijgbaar via www.midi.is.

Icelandair biedt combitickets aan voor een vlucht met entreebewijs vanaf € 384,=, exclusief hotel.

 

IJsland sluit vrijhandelspact met China

IJsland heeft onlangs een vrijhandelsakkoord gesloten met China. Het is hiermee het eerste Europese land wat een dergelijke overeenkomst aangaat. Ossur Skarphedinsson, de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft hiervoor samen met de Chinese minister van Handel, Gao Hucheng, zijn handtekening gezet.

De onderhandelingen om tot het vrijhandelspact te komen hebben zes jaar geduurd. Voor IJsland is het pact een nieuwe mogelijkheid om te herstellen van de diepe economische crisis waarin het land terecht is gekomen nar het instorten van de bankensector in 2008. Met name de IJslandse kennis op het gebied van de opwekking van energie met behulp van aardwarmte is voor de overheid en industriële sector van China erg interessant.

Tentoonstelling over Dynjandi waterval in Gorredijk

Op zaterdag 13 april heeft Kie Ellens, gastcurator van het Fries Museum, de tentoonstelling ‘Ruizende Ro(c)k’ geopend in galerie Steven Stert in Gorredijk. De tentoonstelling spitst zich toe op de Dynjandi, één van de grootste watervallen in IJsland. De waterval dankt zijn naam aan de IJslandse uitspraak van het geluid wat het vallende water maakt.

André de Jong en Zoltin Peeter maakten in de afgelopen twee decennia afzonderlijke werkreizen naar IJsland en herkennen in Dynjandi een iconische kwaliteit, die terugkomt in hun werk. Documentair fotograaf Dolph Kessler maakte in 2012 een uitgebreide reportage over de waterval.

De tentoonstelling bestaat uit foto’s, etsen, werken op papier, video en het opgenomen geluid van de Dynjandi. Daarnaast hebben de meewerkende kunstenaars een gezamenlijk werk gemaakt. De tentoonstelling is op 13, 14, 20, 21, 27 en 28 april van 12.30 tot 17.30 uur te bezoeken

IJsland het vriendelijkste land voor toeristen

Het World Economic Forum heeft onderzoek gedaan naar de vriendelijkheid ten opzichte van toeristen. In het uitgebreide rapport met de bevindingen wat onlangs is uitgekomen blijkt dat IJsland op nummer 1 staat, gevolgd door Nieuw Zeeland, Marokko, Macedonië en Oostenrijk. Ben je op zoek naar aardig mensen, blijf dan weg uit Bolivia – het Zuid-Amerikaanse land sluit de ranglijst af.

Lancering Veelzijdig IJsland op 1 april 2013

Op 1 april vindt de officiele lancering plaats van de website Veelzijdig IJsland. De site biedt een schat aan informatie voor reizigers die IJsland willen bezoeken en zich aan het oriënteren zijn op de mogelijkheden. Of het nu gaat om een tussenstop van één of meerdere dagen op weg naar de Verenigde Staten, een georganiseerde rondreis of een fly & drive, VeelzijdigIJsland.nl biedt praktische informatie en tips van en voor reizigers.

Veelzijdig IJsland

Een reis plannen naar het prachtige en ongerepte Ijsland begint op Veelzijdig Ijsland. Je vindt hier praktische informatie over het land zelf, vervoer naar en op Ijsland, hotels, restaurants en tips voor een onvergetelijk verblijf op dit unieke eiland. Daarnaast is er aandacht voor de mooiste plekjes om te bezoeken, alles rijkelijk voorzien van eigen fotomateriaal.

Gebruik het menu om te navigeren en alvast rond te dolen op veelzijdig Ijsland.