Het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genaamd, is een indrukwekkend natuurschouwspel dat uitsluitend in de poolstreken te zien is. In de tijd van de Vikingen gold het Noorderlicht als een wegwijzer naar Groenland. Het Noorderlicht ontstaat wanneer elektrische geladen deeltjes van de zon in de aard atmosfeer terecht komen. Deze zogenaamde partikelen botsen met gasdeeltjes in de bovenste luchtlagen van de atmosfeer en laten het Noorderlicht met al haar kleurenpracht aan de hemel verschijnen. De diverse kleuren van het Noorderlicht geven aan welke deeltjes met elkaar botsen en wat de temperatuur is in de luchtlaag waar dit gebeurt. Het Noorderlicht is uitsluitend zichtbaar binnen de poolcirkelgebieden vanwege de opbouw van het magnetische veld rondom de aardbol. Het noorderlicht is uitsluitend zichtbaar tijdens duisternis en uiteraard bij heldere hemel.

Door de ligging van IJsland is vrijwel overal op het eiland het licht te zien. Daarbij komt dat je in IJsland op een uitgestrekte hoogvlakte, vanaf een berg of vulkaan het verschijnsel uitstekend kunt bekijken. Tussen 21:00 en 01:00, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht waargenomen. In heel IJsland en zelfs in Reykjavik is er vrij weinig lichtvervuiling. In de wintermaanden wordt het er pikdonker waardoor het noorderlicht nog feller schijnt. Volle maan kan ook zorgen voor lichthinder, maar kan ook prachtige foto’s opleveren.

Sommige reisorganisaties bieden speciale themareizen aan rondom het Noorderlichtverschijnsel. Daarbij kan echter nooit de garantie gegeven worden dat het noorderlicht gezien kan worden, omdat het an een aantal factoren afhankelijk is.