IJsland is één van de meest spectaculaire landen ter wereld om te bezoeken. Wie van ongerepte natuur in al zijn extreme vormen houdt kan zijn hart ophalen op het eiland. Maar niet alleen voor avonturiers heeft IJsland veel te bieden. Hoofdstad Reykjavik is een bescheiden shoppingparadijs. Je kunt er nog écht leuk snuffelen in kleine boektieks. Kunstnijverheid staat nog hoog in het vaandel en het nachtleven is er bruisend. De IJslandse kunst- en muziekscene heeft wereldwijd aanzien.

Buiten de hoofdstad bruist het vooral ónder het grondoppervlak. Actieve vulkanen, warmwaterbronnen, geisers en watervallen bepalen het landschap. Naast bergen en kraters is er ook het uitgestrekte vulkanische landschap rond de Langjokull glacier: een woestijn van vulanisch stof waardoor je urenlang rechtdoor kunt rijden om in de middle of nowhere opeens een hotel aan te treffen.

In de winter, wanneer het daglicht schaars is, maakt het hemelse schouwspel van het noorderlicht een overgetelijke indruk. En vergeet ook de prachtige fjorden aan de noordoost kust niet. Met je huurauto en een bleek zonnetje is het op de vrijwel uitgestorven rondweg puur genieten.

Een verblijf in IJsland hoeft, met een beetje voorbereiding, niet veel te kosten. Hotels en guesthouses zijn betaalbaar en de service is zeer goed. Ondanks de bankencrisis van een aantal jaar geleden is IJsland een zeer welvarend land dat geen armoede kent en voor het grootste deel zelfvoorzienend is.