Wil je je reis zelf samenstellen, maak dan gebruik maken van onderstaand stappenplan. Zodra je (ongeveer) de data weet waarop je wilt vertrekken en terugkomen kun je beginnen met het boeken van je reis.

Vliegtickets

De meeste mensen vliegen naar IJsland. Het is ook mogelijk met de boot te gaan, je vertrekt dan vanuit Noord Denemarken en vaart via de Færöer eilanden naar Seyðisfjörður (Oost IJsland) en kunt eventueel je eigen auto meenemen.

Als je besluit te vliegen ben je in drie uur in IJsland. Goedkope tickets kun je vinden op een ticketsite als Tix.nl. Je kunt ook direct bij een luchtvaartmaatschappij boeken, in somige gevallen is dat (iets) goedkoper. Iceland Air heeft regelmatig leuke aanbiedingen en biedt tickets aan in combinatie met (kort) verblijf en speciale arrangementen. Wil je echt besparen op je vliegtickets, vertrek dan niet vanaf Schiphol maar wijk uit naar een luchthaven over de grens. Als je enige flexibiliteit hebt in je reisdata valt daar ook nog voordeel mee te behalen, het loont om ook naar alternatieve data te kijken bij het boeken van je tickets.

Route bepalen

Als de begin- en einddatum van je IJslandreis is vastgelegd wordt het tijd om de tussenliggende dagen in te delen. Reizigers die IJsland per (huur)auto gaan verkennen staan voor de keuze of ze het rondje linksom of rechtsom gaan maken. Bepaal vooral welke highlights je in ieder geval wilt aandoen en waar je de nachten wilt doorbrengen. Met een maximumsnelheid van 90 km/u en soms wat minder goed toegankelijk wegen duurt reizen in IJsland vaak langer dan je van te voren had bedacht. Daarnaast zorgt het landschap voor de nodige afleiding. Je zult al snel onderweg stoppen om je te verbazen over de zoveelste landschapswisseling of waterval waar je een foto van wilt maken. Naar vooral de tijd om rustig het land te verkennen gun jezelf voldoende tijd om de steden en dorpjes te bezoeken.

Hotelovernachtingen

Zodra je vertrekdatum en route vastligt kun je losse hotelovernachtingen gaan boeken. Dit kan goed en tegen scherpe tarieven op Booking.com en Hotelopia. Deze site hebben vaak zeer scherpe aanbiedingen. Rechtstreeks bij hotels boeken of ter plaatse een hotel binnenstappen en om een kamer vragen is vaak (aanzienlijk) duurder. Vooraf boeken levert meestal de beste prijzen op. Let ook op of ontbijt is inbegrepen (en of je dat wilt) en of er voor je eventuele huurauto (gratis) parkeergelegenheid is. Veel IJslandse hotels bieden (gratis) WiFi aan. Als je hier behoefte aan hebt, neem dat dan ook mee in je weging om een hotel wel of niet te boeken.

Zoek hier een hotel en bekijk de laatste recensies en actuele prijzen:

Binnenlandse vluchten

Als je niet zelf wilt rijden kan het handig zijn één of meerdere binnenlandse vluchten te boeken. Binnen IJsland vliegen is niet extreem duur en je kunt zo in weinig tijd grote afstanden afleggen. Zowel Air Iceland en Eagle Air verzorgen regelmatige vluchten naar de belangrijkste plaatsen in IJsland.

Autohuur

Als je je route en overnachtingen hebt vastgelegd kun je een huurauto huren. Op de wegen in IJsland is het een stuk rustiger dan in Nederland en België, al moet je wel goed oppassen als je op gravel road of in slecht weer rijdt. Zie ook de informatie over autorijden in IJsland. Bij aankomst je auto huren bij een lokaal verhuurbedrijf is over het algemeen aanzienlijk duurder dan vooraf vastleggen bij één van de grote internationale autoverhuurders. Verhuurders als Budget en Alamo bieden een ruimte keuze in IJsland. Autohuren.nu is een site waarop meerdere aanbieders van huurauto’s vergeleken worden.

Het wegennet in IJsland is vrij overzichtelijk. Met een goede wegenkaart is alles te vinden, maar het gebruik van een GPS is aan te raden. Veelal maken de kaarten van IJsland deel uit van het Europese kaartenpakket wat bij standaard losse autonavigatiesystemen zit inbegrepen. Heb je een los GPS navigatiesysteem, dan kun je dit in IJsland ook gebruiken. Denk wel aan een kabel om de GPS van voeding te voorzien (via de sigarettenaansteker). Bij de autoverhuurbedrijven is veelal een GPS als optie mee te bestellen.

Je reisschema ligt nu vast en het aftellen kan beginnen…

Voorbereiding

Alles is geregeld, je bent klaar voor vertrek. Controleer of je alles hebt ingepakt wat je voor een reis naar IJsland nodig hebt. Regel tijdig je vervoer naar Schiphol. Vergeet de voeding van je tablet, fototoestel en/of laptop niet, zodat je onderweg over je reis kunt bloggen. Laat het ons ook vooral weten als je aan het bloggen slaat over IJsland, we maken graag een link naar je reisverslag.