Beste reistijd

Wat de beste tijd is om naar IJsland te reizen is afhankelijk van je plannen. Van eind juni tot begin september is het zomer in IJsland: lange dagen, korte nachten, en tijdens de midzomernachtszonperiode eind juni/begin juli zelfs helemaal geen nachten. De wegen in het binnenland zijn eind juli en augustus begaanbaar, de rest van het jaar niet. Voor walvisexcuries is de hele zomerperiode geschikt. De meeste toeristen komen in deze periode naar IJsland, waardoor het druk kan zijn bij de bekendste attracties. De IJslanders hebben hun prijspeil hier ook op afgestemd, hotels zijn in de zomer aanzienlijk duurder dan in het voor- en najaar. In september is het toeristenseizoen voorbij, maar is het weer nog wel goed. In het binnenland kan hier en daar al wat sneeuw vallen. Het vroege voorjaar (vanaf februari) is uitermate geschikt voor autoritten en superjeepsafari’s. Er ligt nog sneeuw, maar veel wegen zijn alweer toegankelijk. In mei en juni, de overgang naar de zomer, kan het weer nog heel wisselvallig zijn. Kijk niet op van een sneeuwstorm die een paar dagen aanhoudt, al kan het net zo goed alle dagen heerlijk zonnig zijn.

Het weer in IJsland

Nergens is het weer zo onvoorspelbaar als in IJsland. Op één dag zowel een lekker zonnetje als een sneeuw- of hagelbui, afgewisseld met harde wind en een plensbui is geen uitzondering. Toch is het klimaat op IJsland relatief mild ‘s zomers is het aan de kust gemiddeld zo’n 15 graden Celsius, al kan het kwik ‘s nachts tot onder het vriespunt dalen. In de winter ligt de dagtemperatuur rond het vriespunt en kan het ‘s nachts streng vriezen. Tegen lage temperaturen kun je je goed kleden, je zult meer last hebben van de altijd waaiende wind. Zorg daarom voor goede winddichte kleding.

temperatuur in ijsland

temperatuur in ijsland

 

Prijsniveau

IJsland staat bekent als één van de duurste vakantielanden van Europa, maar na de bankencrisis van 2008 is het prijspeil van veel diensten en artikelen gedaald. Globaal genomen is IJsland ongeveer even duur als Nederland, met uitzondering van alcohol en geimporteerde levensmiddelen. Aan de andere kant zijn de bezienswaardigheden vrijwel allemaal gratis toegankelijk (m.u.v. Blue Lagoon), bieden veel hotels een ontbijt aan wat bij de prijs van de kamer is inbegrepen en kun je veel besparen door zelf eten voor onderweg in een winkel te kopen in plaats van alleen in restaurants te eten.

Extra kostenbesparing is haalbaar door een goedkope vlucht te boeken, waarbij je net voor of net na het hoogseizoen en met doordeweekse vluchten goedkoper uit bent. Kamperen is goedkoper dan in hotels verblijven en het openbaar vervoer is goedkoper dan een huurauto. Maar ook wat minder comfortabel. Een (dure) 4WD is alleen nodig als je van plan bent het binnenland in te gaan of in de winter t rijden.

Insecten

Door het grotendeels ontbreken van flora op IJsland en de snel wisselende weersomstandigheden, zijn er lang niet zoveel insecten als in bijvoorbeeld Groenland, Lapland en Scandinavië. In Waterrijke gebieden met veel begroeiing kun je wel last hebben van muggen. In de buurt van Myvatn (=muggenmeer) heb je het meeste last van muggen. Goed insmeren met een insectenwerend middel (bijvoorkeur met het bestandsdeel deet) biedt afdoende bescherming. Ook muggen houden niet van harde wind, dus alleen bij zacht weer verlaten ze de beschutting van de begroeiiing.