De meeste bijzondere steden

Met nog geen 320.000 inwoners is IJsland zeer dunbevolkt.  Ongeveer de helft van de bevolking woont in of nabij de hoofdstad Reykjavik, in het zuid-westen van het land. De enige andere stad van enige omvang is Akureyri, de hoofdstad van het noordelijk deel van het land. Hieronder een aantal steden en dorpen die een bezoek waard zijn.

Reykjavik

De hoofdstad van IJsland kent een kleine stadskern waarin winkels, kunst en cultuur hand in hand gaan. Niet alleen voor toeristen is dit deel van Reykjavik het meest interessant, ook voor de inwoners van IJsland zelf is dit het middelpunt van het uitgaansleven.  Winkelen, dineren, drinken, uitgaan – alles concentreert zich rond een aantal straten vlak bij de haven. Buiten de stadskern liggen de ruim opgezette buitenwijken waar hoogbouw ontbreekt. Het hoogste gebouw van IJsland is de karakteristieke Hallgrímskirkja die vlakbij het stadscentrum staat.

Akureyri

Hoofdstad van het noorden en na Reykjavik met ongeveer 18.000 inwoners de tweede grote stad van IJsland. De stad ligt aan de Eyjafjörður (eilandflord) en ligt aan de rondweg van IJsland. Ondanks de ligging, vlak onder de poolcirkel, heeft de stad een erg groen uiterlijk. De vele parkjes, particuliere tuinen en de beroemde botanische tuin maken dat de stad zeker een bezoekje waard is.

Egilsstaðir

Egilsstaðir is een stad in het oosten van IJsland, met ongeveer 2.220 inwoners.. Over het algemeen is hier door de relatief gunstige ligging het weer het beste. De stad is gesticht in 1947 als centrum voor de omringende landelijk regio. Alle hoofdwegen van de regio komen samen bij de brug over de Lagarfljórt, wat de ligging van de stad gunstig maakt. In de buurt liggen de dorpen Neskaupstaður, Seyðisfjörður en Reyðarfjörður

Hafnarfjörður

Overzichtsfoto van Hafnarfjörður

Hafnarfjörður

Gezellig klein stadje op 10 kilometer ten zuid-westen van Reykjavik, gelegen aan het gelijknamige flord. Jaarlijks wordt er een vikingfestival georganiseerd in Hafnarfjörður waar je onder andere naar zwaardvechten kunt kijken en viking handwerk kunt kopen.

Höfn

Het ongeveer 2.000 inwoners tellende Höfn ligt op een  schiereiland russen de Hornafjörður en Skarðsfjörður fjorden. Vanuit het vissers- en handelsstadje worden bustochten georganiseerd naar de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa en het nabijgelegen gletsjermeer Jökulsárlón. Het nationale park Skaftafell is vanuit Höfn makkelijk bereikbaar, evenals de gekleurde ryolierbergen van Lónsöræfi. Höfn heeft een eigen luchthaven die alleen voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt.

Eind juni of begin juli vindt het jaarlijkse kreeftfestival (Humarhátíð) plaats in Höfn.

Húsavík

Aan de oostkust van de Skjálfandi baai ligt Húsavík, een dorp met ongeveer 2.500 inwoners. Naast de visserij speelt het toerisme hier een grote rol. Vanuit Húsavík kun je op een vissersboot mee om op volle zee walvissen te bekijken. Het prachtige houten kerkje in het dorp is volgens veel IJslanders het mooiste kerkje van het land..

Keflavik

Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ongeveer 50 km ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. De internationale luchthaven van IJsland ligt hier, dus wie IJsland per vliegtuig aandoet zal in de meeste gevallen hier aankomen. Het dorp zelf is een bezoekje waard voor het maritieme museum (Reykjanes), het Duushús en de Keflavíkurkirkja, een kerk uit 1915.

Luchtfoto van Isafjordur

Luchtfoto van Isafjordur

Ísafjörður

Ísafjörður is de hoofdstad van de IJslandse regio Vestfirðir (Westfjorden). De visserij is een belangrijkste bron van inkomsten voor de bijna 3.000 bewoners van het prachtig gelegen stadje. Vanuit de haven kun je de boot nemen naar naburige dorpen. De haven wordt ook regelmatig aangedaan door cruiseschepen. Ondanks de kleine bevolking en historische isolatie van de rest van het land ademt het stadje een echte stedelijke sfeer uit. De laatste jaren is Ísafjörður in de rest van IJsland bekend door zijn alternatieve muziekscene. Jaarlijks vint er is een alternatief festival plaats: Aldrei fór ég suður, wat Nooit ging ik weg (naar het zuiden, oftewel Reykjavík) betekent.

Selfoss

Selfoss in het zuidwesten van IJsland ligt aan de oostelijke oever van de rivier Ölfusá in het midden van IJslands grootste landbouwgebied. In 2008 is het gebied getroffen door een aardbeving die aanzienlijke schade aan gebouwen heeft aangericht. De bekendste attractie van Selfoss is de hangbrug over de Ölfusá, die vanuit het restaurant van Hotel Selfoss mooi te zien is. Het warm wate van Selfoss komt uit de nabij gelegen warmwaterbron Borleifskot.

Eén Kilometer ten noorden van Selff ligt het plaatjes Laugardælir, waar in januari 2008 de voormalig wereldkampioen schaken Bobby Fischer ligt begraven.

Stykkishólmur

Stykkishólmur heeft 1.090 inwoners en fungeert als commercieel centrum voor de streek. Er is een veerdienst over de Breiðafjörður die Stykkishólmur met Brjánslækur in de regio Vestfirðir verbindt. Voor de kust van Stykkishólmur ligt het rotsachtige eilandje Súgandisey met een vuurtorentje erop, dat ook bekendstaat onder de naam Stykkið (“Het Stuk”) en dat met een dam met het vasteland verbonden is. Vanuit Stykkishólmur worden rondvaarten over de fjord en naar o.a. het eiland Flatey georganiseerd.