Een vakantie in IJsland is een onvergetelijke ervaring. Het eiland is zonder twijfel één van de meest spectaculaire landen ter wereld om te bezoeken. Wie van ongerepte natuur in al zijn extreme vormen houdt kan zijn hart ophalen op het eiland. Maar niet alleen voor avonturiers heeft IJsland veel te bieden. Hoofdstad Reykjavik is een bescheiden shoppingparadijs waar het nog écht leuk snuffelen is in kleine boektieks en waar kunstnijverheid nog hoog in het vaandel staat. Het nachtleven is er bruisend en de kunst- en muziekscene heeft wereldwijd aanzien.

Paarden in IJsland

Paarden in IJsland

Buiten de hoofdstad bruist het vooral ónder het grondoppervlak. Actieve vulkanen, warmwaterbronnen, geisers en watervallen bepalen het landschap. Naast bergen en kraters is er ook het uitgestrekte vulkanische landschap rond de Langjokull glacier: een woestijn van vulkanisch stof waarin je urenlang rechtdoor kunt rijden en je jezelf in de middle of nowhere waant.

In de winter, wanneer het daglicht schaars is, maakt het hemelse schouwspel van het noorderlicht een overgetelijke indruk. En vergeet ook de prachtige fjorden aan de noordoost kust niet. Met je huurauto en een bleek zonnetje is het op de vrijwel uitgestorven rondweg puur genieten.

Een verblijf in IJsland hoeft, met een beetje voorbereiding, niet veel te kosten. Hotels en guesthouses zijn betaalbaar en de service is zeer goed. Ondanks de bankencrisis van een aantal jaar geleden is IJsland een zeer welvarend land dat geen armoede kent en voor het grootste deel zelfvoorzienend is. De benkencrisis is er ook de oorzaak van dat veel consumptieprijzen zijn gedaald tot een niveau wat min of meer gelijk is aan dat in Nederland. Alcohol en geïmporteerd voedsel is iets duurder.