Vervoer op IJsland vanaf luchthaven Keflavîk

De meeste reizigers komen aan op het vliegveld Keflavík, een kleine 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Voor vervoer op IJsland zelf is er een busdienst die je in ongeveer drie kwartier van de luchthaven naar hartje Reykjavik brengt. De tarieven zijn aan wijzigingen onderhevig. Voor kinderen tot 12 jaar is de bus gratis. Voor kinderen van 12 tot 15 jaar geldt een gereduceerd tarief (50%).

Vanaf de Leifur Eirîksson Air Terminal kun je ook met een taxi naar de stad reizen. Dit is aanzienlijk duurder dan met de bus, maar wie met vier personen reist is ongeveer evenveel geld kwijt.

Vervoer op IJsland vanaf de haven van Seyðisfjörður

Vanuit de haven van Seyðisfjörður rijden bussen naar alle belangrijke bestemmingen in IJsland. De reis naar Eykjavik duurt ongeveer 9 uur en naar Akureyri is het ongeveer 6 uur. Bij het toeristen Informatie Centrum in de haven van Seyðisfjörður is alle informatie over de dienstregeling te verkrijgen. Het informatiecentrum is bereikbaar via email ( ferdamenning@sfk.is) en telefoon (+354-470-2308).

Openbaar vervoer: bus

Wie geen eigen vervoer heeft in IJsland kan met de bus op vrijwel alle belangrijke plaatsen komen. Treinen zijn er niet in IJsland. De BSÍ is het overkoepelende orgaan van busmaatschappijen en alle lange-afstandsbussen vertrekken dan ook vanaf een BSÍ-kantoor. In de winter zijn veel plaatsen onbereikbaar over de weg, maar in het zomerseizoen is, al dan niet met een overstap, IJsland goed per bus te doorkruizen. In juli en augustus rijden ook in het binnenland bussen.

De ringweg op IJsland is in drie trajecten verdeeld: Reykjavík-Höfn, Höfn-Akureyri (met overstap in Egilsstaðir) en Akureyri-Reykjavík (en andersom). Op ieder traject rijdt in de zomermaanden tenminste 1 lijnbus in beide richtingen per dag. Reizigers die met d ebus de ringweg willen volgen moeten dus altijd in Höfn en Akureyri overnachten. Bushaltes langs de begin- en eindpunten zijn er niet, wel kan overal langs de weg worden in- en uitgestapt. Let wel op dat bij een dienstregeling van 1 bus per dag het dus 24 uur duurt voordat de volgende bus langskomt. Vooraf plannen van accomodatie voor een overnachting is aan te raden.

Op andere trajecten rijden bussen minder frequent, van enkele malen in de week tot eens per week.

Openbaar vervoer: binnenlandse vlucht

Vanuit diverse grotere plaatsen worden binnenlandse vluchten naar Reykjavik aangeboden. Luchthaven Keflavik geldt hierbij als hub, alle vluchten vertrekken hiervandaan. Om van bijvoorbeeld Eglasstadir naar Isafjördur te vliegen is een overstap in Keflavik noodzakelijk. Binnenlandse vluchten worden verzorgt door Air Iceland als Eagle Air.

Vluchten Air Iceland

Vluchten Air Iceland

Vluchten Eagle Air

Vluchten Eagle Air

Openbaar vervoer: veerboot

Sommige plaatsen, zoals het in het uiterst noordwesten gelegen Hornstrandir, zijn alleen per binnenlandse vlucht of veerboor bereikbaar. Dit geldt ook voor de Westmaneilanden Hrísey, Grímsey en Heimaey en Flatey (in Breiðafjörður).
Wie het schiereiland Snæfellsnes en de Noordwestelijke Fjorden bezoekt, kan overwegen om een stuk af te snijden en de veerboot van Stykkishólmur naar Brjánslækur te nemen.