Wie wil winkelen in IJsland kan zijn hart ophalen in Rykjavik.  Rykjavik is een hippe stad met veel uitgaansgelegenheden en bijzondere winkels. Het is niet goedkoop, maar je krijgt waar voor je geld en de mode is zeer up to date en heel bijzonder. De kleding is vaak handgemaakt, maar voor degene die niet al teveel wil uitgeven en toch op zijn ‘Icelands’ gekleed wil gaan is er zeer veel keus. Reykjavik is één van de modernste steden in Europa en je vindt er hippe kleding maar ook aan haute couture ontbreekt het niet.

In IJsland krijg je 15% toeristenkorting op aankopen v.a. 4000 ISK retour. Laat je kassabon ondertekenen en van een stempel voorzien van de winkel waar je je aankoop doet. De bonnen verzamel je en lever je in bij een speciale balie op het vliegveld als je IJsland weer verlaat. Enkele weken of maanden later krijg je je teruggave op je bankrekening gestort.

Outdoor kleding

IJsland is natuurlijk de juiste plek om doeltreffende outdoor kleding aan te schaffen. Winkels als 66° North hebben de juiste kleding die je nodig hebt tijdens je wandelingen, of wanneer je comfortabel warm wilt blijven. Fleece jackets, wind- en regenkleding zijn volop te krijgen en daarmee maak je je verblijf extra behaaglijk!

Wollen kleding

De beroemde IJslandse trui, voorzien van een speciaal patroon onder de hals en aan de mouwen, is helemaal hip. Daarnaast zijn ze ook degelijk, warm en zitten heerlijk. Ze zijn gemaakt van IJslandse wol. Bijpassende handschoenen en mutsen mogen niet ontbreken en zijn dus ook ruim verkrijgbaar. Wat ooit begon als warm en behaaglijk zittend kledingstuk voor de plaatselijke visser en boer, is nu een trendy modeartikel geworden.

Souvenirs

Er zijn tal van souvenirshops in Reykjavik. Je kunt daar van alles vinden, van Papegaaiduiker (Puffin) van pluche of steen, tot T-shirts, IJslandse truien in de vorm van een sleutelhanger, traditionele viking helmen, borden en mokken gemaakt van tin. Echte koopjes zul je niet snel vinden, maar het rondsnuffelen in de kleine winkeltjes alleen al is een leuke tijdsbesteding.

Kunst

IJslandse artiesten zijn volop te vinden in Skólavörðustígur, in het centrum van Reykjavik. Daar vind je geen modewinkels of souveniershops, maar lokale boetiekjes, cafés en galeries waar je o.a. schilderijen, beelden en aardewerk kunt kopen. Authentieke produkten zijn hier volop aanwezig.  Een klein, gezellig kunstcafé in Skólavörðustígur is Babalú, hier kun je even uitrusten voor een kop koffie, softdrink of een lichte maaltijd. Het café is voorzien van een balkon waar je vooral van de zomer heerlijk over de straat uitkijkt en de mensen voorbij ziet slenteren, genietend van de sfeer die deze straat uitademt.

Tattoos

Wat ook niet ontbreekt zijn tattoo shops. In de loop der jaren hebben zich een aantal van deze shops gevestigd in Reykjavik en de keus is relatief groot. Op Frakkastígur 7 vind je Reykjavik Ink, de bekendste tattooshop van het land. Je komtt daar veel -jonge- IJslanders tegen die graag door de tattoo-artiesten een mooi ontwerp willen laten zetten.  De eigenaar van deze tattoo shop is een aantal jaren geleden begonnen met de shop om jonge tattoo-artiesten kans te geven hun werk hier uit te voeren. Dit is zo’n succes geworden dat de shop ook onder toeristen een bekende plek is geworden.

Muziek

Uiteraard is muziek in IJsland niet weg te denken. Jaarlijks vinden er een aantal grote festivals plaats waar artiesten vanuit de hele wereld optreden. In Reykjavik zitten een aantal interessante cd-winkels, zoals 12 Tónar in bovengenoemd Skólavörðustígur. Je kunt hier rustig zitten luisteren terwijl je een kop koffie drinkt en je laten meeslepen door de nieuwste IJslandse popmuziek. Op vrijdagmiddag zijn er regelmatig instores, waarbij lokale muziekanten gratis in de winkel optreden.

De belangrijkste winkelstraten in Reykjavík zijn Laugavegur en Skólavörðustígur. De meeste winkels hier zijn open van 10:00 tot 18:00 op werkdagen, en van 11:00 tot 16:00 op zaterdag. Kledingwinkels zijn meestal dicht op zondagen, muziek en boekwinkels zijn wel open.